Kirjoituksia
Kameleonttia muistuttava kasvusopimus
28.08.2024
Porin Energian vähemmistöosakkuuden myynti juontaa juurensa kaupunginjohtaja Lauri Innan kaavailemasta kasvusopimuksesta, jonka tarkoitus on luoda Poriin 2 000 uutta työpaikkaa ja 2000 uutta korkeakouluopiskelijaa. Tähän asti kuulostaa oikein hyvältä. Tavoitteita tulee olla, jotta kaupunki pysyy elinvoimaisena ja talouden toimeliaisuus kasvaa.
Porin taloudesta on maalailtu jo vuosia erittäin negatiivisia mielikuvia, osin syystäkin. Vuonna 2016 Porin kaupunki myi lähes 40 miljoonan arvoisia omakotitalotontteja 1500 kpl 50 prosentin alennuksella. Tonttien myynnistä saatiin runsas 19 miljoonaa ja hetken se lämmitti. Silloinen kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen totesi kuitenkin, että ”Kehotan maltillisuuteen. Leveitä vuosia ei ole tulossa, vaan tiukat ajat jatkuvat”. Ja niin ne näyttävät jatkuvan.
Kävin läpi kasvusopimuksen pääpainotuksia ja esille nousi muun muassa hotelli-investointien mahdollistaminen, turvallisuusalan keskittymän luominen, tuulivoimakeskittymän rakentaminen, kirjaston peruskorjaus, keskustan kehittäminen sekä palloiluhalli. Miten nämä sitten korreloivat Pori Energian vähemmistöosuuden myynnin kanssa, onkin jo toinen kysymys.
Pori Energia on vakavarainen yritys, jonka tunnusluvut ovat hyvällä tasolla. 18.3. 2023 julkaistussa Satakunnan Kansan jutussa yhtiön toimitusjohtaja Petri Paajanen totesi seuraavaa: ”Olemme aika hyvässä tilanteessa moneen muuhun verrattuna. Omavaraisuusasteemme on noussut kaksi viimeistä vuotta, joten meillä on tarvittaessa kykyä myös investoida.” Nyt hyvää tulosta tekevästä ja säännöllisesti sähköverkkoon ja kaukolämpöön investoivasta yhtiöstä ollaan myymässä oletettavasti 49% osuus. Ollaan siis Loisteen ja ESE:n (Etelä-Savon energia) tiellä, joista kummastakin on tullut uusien omistajiensa myötä vahvasti velkaantuneita energiayhtiöitä.
Sekavaksi koko vyyhdin tekee se, että kasvusopimuksessa mainitut toimenpiteet ovat jääneet taka-alalle ja nyt puhutaan myyntitulojen sijoittamisesta erilaisiin rahastoihin, josta toivotaan pelastusta Porin talouden ahdinkoon. Maanantaina 26.8. valtuustossa siis päätettiin jatkaa myyntiprosessia, jonka yhteydessä ei enää puhuttu hotelli-investoinneista, turvallisuusalasta tai mistään muustakaan kasvusopimukseen liittyvästä. Krista Kiuru oli valtuustosalissa syystä hämmentynyt, sillä koko paletti on koko ajan muuttanut muotoaan. Välillä myyntituloilla ollaan investoimassa vihreään siirtymään ja heti seuraavaksi ollaan sijoittamassa myynnistä saadut tulot rahastoihin.
Kaikista puheista ja päätösehdotuksista jää kuva, että Pori Energian vähimmistöosuuden myynti on jo päätetty ja valtuuston tehtävänä on toimia kumileimasimena 20.12.2024. Oma kantani on, että koska Pori ei ole vielä kriisikunta, kaupungin pitää aloittaa talouden tervehdyttäminen kunta- ja kiinteistöveroa nostamalla, työpaikkaintensiivisiä yrityksiä houkuttelemalla, palvelumaksuja maltillisesti korottamalla ja muita kuin lakisääteisiä menoja tahdikkaasti karsimalla. Pori Energian ainoana omistajana (100%) kaupunki voi myös nostaa yrityksestä jonkin verran osinkoja kuitenkin niin, että investointitaso ja kasvuedellytykset pysyvät kestävällä tasolla.
Tehtiin Porin talouden tervehdyttäminen miten vain, jossain vaiheessa porilainen veronmaksaja joutuu maksajan rooliin. Sijoittajat ovat liikkeellä vain saadakseen maksimaalisen tuoton sijoittamalleen rahalle. Loiste (Kajaani ja Sotkamo) ja ESE (Mikkeli) ovat siitä varoittavia esimerkkejä.