top of page
1706000438097.jpeg
beat_trilogia_header.jpg

BEAT-TRILOGIA

Kolme haastetta - kolme lajia - kolme vuotta

Beat -konsepti lähti liikkeelle ajatuksesta suorittaa haastavia urheilusuorituksia kotimaassa siten, että CO2-päästöt olisivat inhimillisellä tasolla ja että suorituspaikkoihin pääsee maata pitkin. Tämä siksi, että lentoliikenne tuottaa huomattavat hiilipäästöt ja itse lentäminen on ristiriidassa ilmaston lämpenemisen torjunnassa. Kaikki lajit ovat tuttuja triathlonista, mutta haasteet ovat sen verran vaativia, että niitä ei pystyisi yhdistämään yhdeksi suorituskerraksi. Siksi päätin pilkkoa haasteet ja suorittaa ne yksi kerrallaan vuoden välein.

Beat the river 2023 / 5.8.2023

Ensimmäisenä vuorossa oli jokiuinti

Kokemäenjokea pitkin Porin kirjurinluodosta

Reposaareen. Tavoite oli haastava mutta

mahdollinen, sillä kokeilin uimista kahteen

otteeseen jo aikaisemmin. Vuonna 2018

pääsin Mäntyluotoon saakka, mutta voimat

loppuivat kesken. Vuonna 2022 matkan

keskeytti myrsky, joka teki etenemisen niin

vaaralliseksi, että turvaveneen miehistö päätti

keskeyttää uintiyrityksen. Vihdoin vuonna 2023

sekä voimavarat että sääolosuhteet olivat sen

verran suotuisat, että uinti Reposaareen asti onnistui.

Glad Median tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Anu Glad ohjasi projektista lyhytelokuvan Elä - älä kuluta. Elokuva on suoraviivaisen vangitseva matka kaupungista merelle. Matkan aikana käydään läpi teemoja arkiliikunnasta kuluttamiseen ja ilmaston lämpenemiseen. Pääviesti on, että asioita voi tehdä suurella sydämellä mutta mahdollisimman pienillä ilmastoa kuormittavilla päästöillä. Ja ennen kaikkea, merkittäviä liikuntasuorituksia voi tehdä ilman, että pitää matkustaa toiselle puolelle maapalloa.

Midnight Sun Randonnee (MSR) / 16.-19.6.2024

Uinnin jälkeen vuorossa oli pyöräily. Trilogian toinen osa keskittyi Everestingiin, jonka konsepti on pirullisen yksinkertainen: Valitse mikä tahansa mäki, missä tahansa päin maailmaa ja tee toistoja yhdessä aktiviteetissa, kunnes kiipeät 8 848 metrin korkeuteen, joka vastaa Mount Everestin korkeutta. Haasteen voi suorittaa pyörällä, kävellen tai verkossa. Kun suoritus on tehty, nimi lisätään Hall of Fameen maailman parhaiden kiipeilijöiden rinnalle. Säännöt kieltävät nukkumisen eli koko Everesting pitää tehdä "putkeen". 

Kuitenkin ennen Everestingiä vastassa oli uusi laji eli pitkän matkan

pyöräily, johon minut sai yllytettyä Ahvenanmaan kova

pyöräilykone Janne Bruhn.

 

Kyseessä oli Uumajasta Norjan kautta takaisin Uumajaan kulkeva

1217 kilometrin pituinen Midnight Sun Randonnee. Noin pitkä

reitti oli sekä minulle että Jannelle uusi kokemus. Mutta kummatkin

päättivät koittaa miltä tuntuu polkea toista tuhatta kilometriä

kolmen vuorokauden aikaikkunassa. Kokemus oli

tähänastisen pyöräilyurani haastavin sekä fyysisesti että henkisesti.

Samaan lopputulokseen tuli myös Janne, joka oli jo aiemmin

osallistunut esimerkiksi Jotunheimenin pyöräilyyn. Itselläni pisin

matka ennen MSR:ää oli ollut kesällä 2023 poljettu

Saimaa Cycle Tour. Pirkan pyöräilyn pitkän matkan olin toki

polkenut jo 13 kertaa, mutta kun matka pitenee, persekin vikisee.


Loppuajaksi kellotimme runsaat 73 tuntia, josta nukkumiseen ja tankkaustaukoihin meni noin 10 tuntia. MSR:n viimeisenä päivänä jouduimme ajamaan lähes 140 kilometriä kaatosateessa. Urakan aikana haasteeksi muodostui myös energiansaanti sekä muutamat todella synkät hetket pääkopassa, jolloin keskeyttäminenkin kävi mielessä. Niistä, kuten reitin lukemattomista mäkiosuuksista (noin 11 km ylämäkeä), selvittiin kuitenkin maaliin saakka - väsyneinä mutta onnellisina siitä, että olimme saavuttaneet jotain aivan uutta ja ennen kokematonta.

Beat the hill eli Everesting Kallen kanssa Vuokatissa / 29.-30.7.2024

Olin jo kesällä 2023 päättänyt, että Beat-trilogian toinen osa olisi pyöräilyä. Haasteeksi valikoitui Everesting. Ehdotin haastetta myös yhdelle uudelle asiakkaalle Kalle Virtaselle, joka pohti pitkään, mikä voisi olla tarpeeksi mielenkiintoista ja haastavaa, jotta jaksaisi keskittyä treenaamiseen koko talven ajan. Ehdotin Everestingiä ja siitä tulikin sitten yhteinen projekti. Mitä enemmän pohdin ylämäkipyöräilyä ja melkoisen älytöntä 8848 nousumetrin kampeamista, sitä enemmän koko haaste huojahteli pääkopassa.

Vihdoin, vain runsas viikko MSR:n jälkeen lähdimme Kallen kanssa kohti Vuokattia, jonka olin valinnut mäeksi jo siitäkin syystä, että se oli tarpeeksi pitkä ja jyrkkä ja että tielle rakennettu rullahiihtokaista antoi mahdollisuuden polkea ylämäkeä turvassa autoliikenteeltä.

Aloitimme Everesting-urakan lauantaina 29.6. klo 18.16. Päätimme

kammeta itsemme ylös mäkeä viiden nousun jaksoissa, jonka jälkeen

oli vuorossa tankkaus ja lyhyt tauko. Viisi nousua osoittautui

henkisesti oikeaksi ratkaisuksi, sillä aina viimeiseen nousuun

lähdettäessä tiedossa oli tauko ja energiatasojen päivitys. Näin

jatkettiin koko yö ja seuraava päivä aina noin klo 15.30 saakka.

Sunnuntaiaamuna ensimmäiset rullahiihtäjät tulivat paikalle

aamupäivällä, mutta onneksi mitään ruuhkaa ei ollut ja pääsimme

jatkamaan suoritustamme melko rauhassa.​​​​​​​

Viimeiset kymmenen nousua jaoimme seuraavasti: 4+3+3, joka myös

auttoi meitä päättämään melkoisen rajun vajaan vuorokauden

mittaisen haasteen. Mahdottomasta tuli mahdollista ja sitä käytiin

kimpassa läpi myös seuraavana päivänä kotimatkalla. Lihaksisto ei

ollut missään vaiheessa ongelmissa vaan kyse oli puhtaasti henkisestä

haasteesta. Suorituksen jälkeen olo oli sekä huojentunut että

yllättynyt: vaikka matkalla oli jälleen kerran mustia hetkiä

(noin 30 ja 45 nousun kohdilla) ja lähes kaikki ruoka alkoi loppua

kohti tökkiä oikein kunnolla, mitään dramaattista ei tullut vastaan.
 


Muutaman kerran olin aikeissa jättää homman kesken, mutta taukojen aikana sekä henkiset että fyysiset voimavarat palautuivat sen verran hyvin, että loppuun asti mentiin. Tunnelma oli rento, joskin loppua kohti nousun muutamat haastavimmat osuudet saivat meidät kiroamaan ne syvimpään maan rakoon - mutta huumorilla. Kunnioitus mäkeä kohtaan kasvoi ja jos joku aikoo suorittaa Everestingin, Vuokatinvaara on siihen paras mahdollinen paikka. 

Pori idästä lähteen -juoksu päättää trilogian / kesä 2025


Viimeisenä tavoitteena on juosta Pori idästä länteen. Reitti lähtee Lavian Huuhkajavuorelta, Pirkanmaan ja Satakunnan rajalta. Siitä reitti kulkee Ulvilan läpi takaisin Poriin ja aina Selkämeren syleilyssä olevalle Kallon majakalle. Pituutta koko juoksureitille tulee hieman yli 90 kilometriä. Aikarajaksi asetin yhdeksän (9) tuntia. Tuohon aikajänteeseen lasketaan matkan varrella tehdyt tankkaukset, joten luvassa on kiva kesäpäivä. Haastavin osuus tulee olemaan Laviasta Kullaalle, jossa juoksu tapahtuu kumpuilevassa maastossa. Ylä- ja alamäet pitää treenata huolella, sillä lihaksiston kyky ottaa vastaan iskuja on koko reitin haastavin. Ja jälleen kerran ollaan CO2-päästöjen osalta melko minimaalisilla lukemilla.

Beat the Road siis päättää Beat-trilogian. Hurjimmissa toiveissa olisi saada matkan varrella mukaan sen verran juoksukavereita, että Kallossa voisi pitää trilogian ansaitsemat päättäjäiset ja nauttia joukolla lähiliikunnan suomasta onnen tunteesta. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja Kallo täyttyy satakuntalaisista juoksijoista. Se olisi paras palkinto ja näen jo silmissäni punertavan auringon laskevan horisonttiin juoksijoiden juhliessa yhdessä vietettyjä kilometrejä. 

Muistakaa treenata ja jos on ongelmia, niin ottakaa yhteyttä.

river1.jpg
msr-janne.jpg
evetesting1.jpg
bottom of page